Danemarca are ca scop să se îndrepte spre o tranziție de creștere ecologică ambițioasă și durabilă. Copenhaga a lansat o nouă platformă de guvernare, care deschide calea pentru Danemarca să continue o tranziție ambițioasă spre verde, menținând importanța sa pentru exporturile ecologice și crearea de locuri de muncă.
Cu Acordul de la Paris din decembrie 2015, liderii mondiali avea drept scop consolidarea răspunsului global la amenințarea schimbărilor climatice, prin menținerea cresterii temperaturii la nivel mondial în acest secol cu mult sub 2 grade Celsius și să își continue eforturile de a limita creșterea temperaturii și mai mult până la 1,5 grade Celsius . Danemarca va contribui la atingerea acestui obiectiv, printre altele, concentrându-se pe cooperarea internațională, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, stabilind un obiectiv de 50% energie din surse regenerabile până în 2030, concentrându-se pe cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor energetice și dezvoltarea în continuare a energiei eoliene offshore.
UE are o țintă de 27% energie din surse regenerabile până în 2030. Danemarca și-a îndeplinit deja acest obiectiv și va depăși. Guvernul va lucra pentru a se asigura că Danemarca în 2030 va avea un minim de 50% energie din surse regenerabile în consumul său de energie. Obiectivul guvernului pe termen lung pentru 2050 este o societate cu emisii reduse, independentă de combustibili fosili, care va asigura că Danemarca îndeplinește obiectivul UE de reducere cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.
Danemarca are o poziție unică pentru a continua dezvoltarea energiei eoliene offshore. Costurile legate de expansiune au scăzut în mod semnificativ în ultimii ani. Acest lucru trebuie să continue, potrivit Guvernului, printre altele sprijinite prin extinderea sporită a instalațiilor de testare pentru energie eoliană pe uscat și offshore din Danemarca. Este obiectivul guvernului că Danemarca trebuie să devină prima țară din lume, în cazul în care energia eoliană offshore este sustenabilă în condițiile pieței. Pentru a se asigura o bază în decizia de a continua expansiunea, guvernul va iniția un screening în Marea Nordului și Marea Baltică pentru posibile locații pentru mai multe eoliene offshore.
Astăzi, mai mult de 40 la suta din aprovizionarea cu energie din Danemarca provine din energia eoliană, iar planul este de a ajunge la 50 la sută până în 2020, astfel cum este prevăzut în Legea privind energia din 2012. În 2050, planul este pentru Danemarca să fie de 100 la suta liber de combustibili fosili și energia eoliană va face o foarte mare parte din mixul energetic până atunci.