Asociatia “Tinerii pentru Dezvoltare Bioeconomica” a luat nastere prin initiativa mai multor tineri craioveni, avand scopul promovarii conceptului de bioeconomie, informarii publicului larg asupra importantei bioeconomiei in societatea romaneasca si internationala, cercetarii si dezvoltarii bioeconomice.
Dar sa vedem; Ce inseamna Bioeconomie ?
In DEX gasim urmatoarea varianta:
BIOECONOMÍE s. f. știință care studiază economia naturii, a biosferei. ◊ știință care studiază economia societății, precum și efectele sale asupra biosferei. (< bio- + economie)
Domnul Mihai E. SERBAN numeste Bioeconomia stiinta integrarii dinamice a omenirii la mediu dar ne prezinta si diferitele utilizari ale acestui termen.
” Termenul este de asemenea utilizat pentru a desemna:
- O ramura progresista a stiintelor sociale, menita a integra economia si biologia
- O activitate de studiere a dinamicii pietelor prin prisma biologiei evolutioniste
- Un complex de activitati economice menite a optimiza producerea si folosirea produselor biologice
[…]
Termenul a mai fost utilizat la inceputul secolului 20 de citre biologi ca T.l. Baranov sau Gr. Antipa, care desemnau in felul acesta analiza dinamicii productiei in ecosisteme. Un nume celebru asociat utilizirii termenului este N. Georgescu-Roegen, care la inceputul anilor ’70 ai secolului 20 desemna prin acest termen recunoasterea originii biologice a proceselor economice, pe fondul
dificultatilor pe care omenirea le intampina datorita limitarii cantitilor resurselor si a distributiei inegale si neuniforme a acestora. Demersul lui Georgescu-Roegen a fost incununat prin elaborarea unui ,,plan bioeconomic” in 8 puncte, stralucita pilda de gandire progresista, dar si utopica; cele 8 puncte constituie si azi argumente forte in discursul nostalgicilor dupa un altfel de viitor.”
(Bioeconomia. Noua unire cu natura – Mihai E. Serban)
Deci numim „bioeconomie”, o economie bazată pe o utilizare inteligentă a resurselor terestre și maritime, biologice și regenerabile, ca materii prime pentru alimente și furaje, precum și în producția industrială și energetică. De asemenea, include și utilizarea proceselor ecologice pentru sectoare industriale durabile. De exemplu, biodeșeurile au un potențial considerabil ca alternativă la îngrășămintele chimice sau pentru conversia în bioenergie.
* Bioeconomia salveaza Romania
*Duminica Mare cu Membrul de Onoare
Pingback: Bio-economia în România – oportunităţi şi perspective | Clubul de Economie și Dezvoltare Rurală