Am recurs la un asemenea titlu nu pentru a atrage curiosii de senzational, ci pentru a semnala o posibila varianta ce ar restabili echilibrul om-natura . Imi voi permite sa sintetizez cateva notiuni si idei prezentate in cartea “Bioeconomia, Noua unire cu natura” de Mihai E. Serban pentru a scoate in evidenta impactul industriosferei asupra planetei si previziunile sumbre ale viitorului daca ne mentinem pe aceeasi ruta. Pentru inceput, as dori sa explic termenul “bioeconomie”, iar una din definitiile sale ar denumi-o stiinta integrarii omului la mediu. Prin analiza termenului observam doua notiuni si anume bio si economie. Termenul bio reprezinta legatura cu natura, masuri biologice de cultivare, de prelucrare, masuri sigure pentru sanatatea consumatorilor. O productie bazata pe resurse regenerabile. Practic, urmatorul termen, “economie”, ne face sa re-evaluam raportul umanitatii cu natura. Tinand cont ca economia se bazeaza in totalitate pe resurse naturale, o economie pe baza Bio restabileste Natura pe pozitia cuvenita. Pe scurt, bioeconomia este acea disciplina care vizeaza o dezvoltare economica inovatoare, durabila si eficienta folosind resurse regenerabile. Observam aici diverse ramuri ale bioeconomiei, energie regenerabila (eoliene, panouri solare, biogas, etc.), agricultura biologica dar si educatie, deoarece o “planeta sanatoasa” inseamna un mediu de viata sanatos si desigur, oameni sanatosi.
Am vorbit anterior despre impactul industriosferei asupra planetei, dar sa vedem: Ce este Industriosfera? INDUSTRIOSFERA
- totalitatea relatiilor care se stabilesc intre umanitate si ambianta planetara, prin intermediul uneltelor si al masinilor (al tehnicii), in scopul obtinerii materiilor prime si a energiilor exosomatice(“energie culturala”) necesara dezvoltarii si perpeturarii existentei societatii;
- totalitatea relatiilor dintre membrii societatii, generate de actiunile lor asupra naturii sau de posesiunea si utilizarea mijloacelor de productie, precum si a bunurilor rezultate din procesul de productie.
“Presupunerea ca natura este simpla in timp ce civilizatia este complexa este una dintre tristele mosteniri ale gandirii romantice. Supravietuirea noastra, depinde mai degraba, de abilitatea de a ne schimba pe noi, decat de aceea de a schimba mediul inconjurator”. (Joseph W. Meeker) Lipsa unor norme etice corespunzatoare a dus la acest “triumf” al industriosferei asupra naturii. Un triumf cel putin indoielnic, iar pentru a sublinia periculozitatea acestui aspect vom folosi un concept elaborate de catre World Wildlife Fund (WWF), denumit “amprenta ecologica globala a umanitatii.” Elementele constituente fiind urmatoarele:
- suprafata de pamant fertil necesara pentru producerea surselor regenerabile de substante si energie care intretin viata umanitatii;
- suprafata afectata infrastructurii;
- suprafata care trebuie acoperita de vegetatie pentru a absorbi CO₂ generat de activitatile umane.
Din studiile efectuate de WWF au rezultat urmatoarele:
- Intre anii 1966 si 2010 amprenta ecologica a umanitatii s-a dublat;
- In anul 2007 amprenta depasise deja cu 50% capacitatea planetei noastre;
- In 2030 omenirea va avea nevoie de o a doua planeta;
- In anul 2050 omenirea va avea nevoie de 2,8 planete ca Terra pentru a-si satisface nevoile de energie regenerabila , precum si nevoile de ocupare a suprafetei terestre.
Observam totusi o schimbare in tendintele umanitatii, iar bioeconomia este practic unul dintre primele reflexe ale acestei schimbari. Revenind la titlu, Bioeconomia salveaza Romania, din cele prezentate anterior putem deduce ca aceasta disciplina poate fi utilizata pentru a salva insasi planeta, si nu doar Romania. Insa ne concentram pe Romania deoarece este casa noastra, a stramosilor nostri, a copiilor nostri. Acum 100 de ani stilul de viata al romanilor era intr-un procentaj majoritar bio. In prezent, in epoca in care omul exploreaza Universul, folosindu-ne de evolutia tehnologica cu siguranta putem restabili acel echilibru cu natura.
Bibliografie: (Bioeconomia – Noua unire cu natura, Mihai E. Serban)
Pingback: Duminica Mare cu Membrul de Onoare | Bioeconomie.ro
June 26, 2015 at 8:16 pm
Buna seara!
Îmi puteți specifica sursa infograficului inclus în articol? Aș vrea să-l folosesc într-un material.
Mulțumesc