Oportunitățile pentru sectorul forestier în tranziție către o bioeconomie in curs de dezvoltare, provocările cu care se confruntă și contribuția sa esențială la combaterea schimbărilor climatice au fost discutate în cadrul seminarului „Pădurile și bioeconomia: viitoarele etape”, organizat de ThinkForest forum la Parlamentul European de la Bruxelles pe data de 13 Noiembrie.
Ministrul norvegian al Agriculturii și Industriei Alimentare doamna Sylvi Listhaug a pus accentul pe experiența Norvegiei, subliniind faptul că în dezvoltarea industrială a Norvegiei a stat la baza materialul lemnos. Căutand o ”Întoarcere la trecutul nostru inovator”, spune ea, cooperare este „cheia succesului”. Sectorul forestier trebuie să fie mereu în căutarea unor modalități noi și inovatoare pentru a-și dezvolta afacerea, în scopul de a fi competitivi pe piețele actuale și viitoare. Noile moduri includ produse din lemn inovatoare și de construcții, de exemplu, clădirea cu 14 etaje din lemn din Bergen, în prezent în curs de construire. Nu știm încă care sunt limitele utilizarii lemnului. “Dezvoltarea către bioeconomie reprezintă oportunități importante pentru sectorul forestier”, a mai spus ea.
Principalele rezultate ale raportului “Future of the European Forest-Based Sector: Structural Changes Towards Bioeconomy” au fost prezentate de către Lauri Hetemäki de la EFI (European Forest Institute), care a subliniat problemele majore ce necesită urgent politici de reglementare și atenția părților interesate, astfel încât sectoarele să poată contribuii cu succes la bioeconomie. El a introdus conceptul de “distrugere creatoare”, și a subliniat, de asemenea, noi oportunități, cum ar fi serviciile legate de produs. Acesta a cerut un cadru coerent si bine coordonat de restructurare a domeniului forestier, care a înțeles limitele resurselor forestiere, compromisuri între diferitele utilizări, variații regionale și nevoia de predictibilitate pe termen lung pentru investiții și planificare.
Întrebările din partea publicului au subliniat grijile cu privire la schimbările climatice, și cum ar putea pe de o parte, să ofere o oportunitate pentru sectorul forestier (de exemplu noi produse creative sa înlocuiască pe cele făcute anterior din combustibili fosili), dar pe de altă parte impactul potențial care il poate avea furtuna sau seceta asupra pădurilor. Francesc Gambús(MEP) a vorbit despre incendiile forestiere din Spania, precum și necesitatea unei condiții de siguranță si curațenie a pădurii. Göran Persson, președintele ThinkForest a subliniat că “discuția viitorului va fi în stransă legătură cu discuția despre schimbările climatice.”
sursa: ilbioeconomista.com