Bioeconomie.ro

În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

Opriţi risipa!

Leave a comment


Prof. Dr. Mihai E. Serban

Prof. Dr. Mihai E. Serban

       În peisajul bogat al anormalității subliniate prin cătușe  zornăitoare, a apărut în joia trecută un încurajator semn al  normalității: Parlamentul francez a adoptat, cu unanimitate  de voturi, o lege care obligă marii retaileri să nu mai arunce  alimentele cu termen de valabilitate expirat.

Scopul acestei măsuri? Oprirea demențialei risipe care se face în acest  moment din cauza grijii societății pentru sănătatea individului. Practic,  toți comercianții au interdicție de a păstra în vânzare produse după data  de valabilitate asumată de către producător. Întrucât este imposibil de a dimensiona stocurile de mărfuri în așa fel încât să corespundă perfect cererii, la sosirea termenului de expirare cantități imense de produse alimentare sunt pur și simplu aruncate la gunoi, făcând deliciul bacteriilor detritivore.

O astfel de preocupare a devenit o marotă și pentru marele public. Comerciantul care este prins cu produse expirate este prezentat ca un atentator veros la adresa sănătății populației; în timpul expedițiilor de aprovizionare prin hipermarketuri nu vezi decât oameni chiorându-se preocupați la termenele de valabilitate înscrise pe ambalaje. Rezultatul este că lumea “civilizată” (ghilimelele sunt de rigoare!) este, și din acest punct de vedere, o societate a risipei generalizate, care aruncă la gunoi, în mod nejustificat, stupid chiar, imense cantități de alimente.

Să lăsăm cifrele să vorbească: în lumea “dezvoltată” (și aici își merită ghilimelele!) pierderile de alimente – prin neglijență și prin aruncare – pe cap de locuitor sunt între 280 și 300 kg pe an! Aproape un kilogram pe zi! Asociația Inginerilor din Marea Britanie a calculat că anual se pierd la scara planetei 1-1,2 miliarde de tone de alimente, deci mult peste 30% din producția totală de alimente. Cantitatea de alimente aruncate la gunoi de făloșii și inconștienții consumatori din lumea “civilizată” și “dezvoltată” este egală cu toată producția alimentară a Africii subshariene!

Am și amintiri personale legate de această hecatombă alimentară: în Stephanplatz, în centrul Vienei, o plimbare nocturnă ne-a adus înfometați în fața unui luxos fast-food cu fructe de mare. Era ora închiderii; vânzătorii strângeau de zor delicioasele tartine în vase mari de plastic. Am întrebat dacă nu mai putem cumpăra câteva. Pe loc, unul dintre băieți umple un platou de carton cu tartine și multe alte specialități, și ni-l pune în brațe. Am insistat să plătim, dar el a răspuns scurt: “Nici vorbă. Oricum le aruncăm.” Gândiți-vă la toate pubelele tuturor cofetăriilor, patiseriilor și restaurantelor din centrul luxoasei Viene, și pun rămășag că vă trec fiorii.

Unul dintre lucrurile care m-au șocat negreșit în gospodăriile occidentale era operațiunea de “dezvirginare a congelatorului”. Simplu: se scotea totul din congelator, iar produsele cu termenul de păstrare depășit erau aruncate. Sănătate curată! Pericolul de îmbolnăvire era exclus; se uita însă că procesul de batjocorire a planetei era garantat. Să arunci la gunoi produse pentru care au fost cultivate vegetale, au fost sacrificate animale nevinovate, au fost produse oceane de energie, a fost consumată muncă omenească… aceasta nu mai este risipă, este crimă curată!

Mai sunt unii care spun: “Ei și, mare scofală! Din natură au fost luate, în natură se întorc… ce mare scofală?” E mare scofală; dacă omenirea consumă atâtea resurse din tezaurul planetei, și atâtea resurse din propriul său capital productiv, și poluează atât de grav mediul natural, doar pentru a retrimite în natură peste o treime din rezultatul producției, asta nu mai e risipă, nici crimă, ci este nebunie curată!

Cititi articolul in intregime -> Opriţi risipa!

Autor: Prof. Dr. Mihai E. Serban

sursa: http://ziuadecj.realitatea.net/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s