Bioeconomie.ro

În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

Pomicultura va primi peste 200 milioane de euro, prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală

Leave a comment


Suma alocată pentru pomicultură, prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, va fi de peste 200 de milioane de euro,a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constanti, la INDAGRA.

Doar 13 măsuri în loc de 24

 România se află în plin proces de elaborare al noului PNDR, iar măsurile importante îi vor viza pe tinerii agricultori, potrivit declaraţiilor ministrului Agriculturii. “Pomicultura, un program important pentru noi, va avea o alocare financiară importantă de aproximativ 200 de milioane euro în perioada 2014- 2020. Este o discuţie în momentul de faţă vizavi de măsurile pe care le implementăm şi cu siguranţă nu vor mai fi 24 de măsuri, ci doar 13 măsuri pe care vrem să le aplicăm în PNDR, cu accent important pe tinerii fermieri, pe agricultura ecologică, pe modernizarea satului românesc şi pe ceea ce înseamnă elementul nou de gestionare a riscurilor din agricultură”, a declarat Daniel Constantin, potrivit Agerpres.
daniel constantin 1

Prezent la târgul INDAGRA, alături de premier, ministrul Agriculturii a precizat că România se află în plin proces de elaborare al noului PNDR şi speră ca România să depună cât mai repede programul la Bruxelles.

“Ne aflăm în plin proces de elaborare al noului PNDR şi sperăm ca România să recupereze din paşii pierduţi şi să intrăm în grupul ţărilor care vor fi printre primele care depun noul program. Acum intervine partea cea mai grea, ca fiecare stat membru să implementeze măsurile pe care le consideră utile pentru fermierii din ţara lor. Vrem să definitivăm în această perioadă toate aceste măsuri agreate cu fermierii şi să le implementăm din 2014″, a subliniat Daniel Constantin.

Stimulente pentru formele de asociere

Oficialul MADR a precizat că pe noul PNDR nu vor fi schimbări fundamentale însă pe plăţi directe pe pilonul I fiecare stat membru va avea posibilitatea să intervină pe noua programare.

1006677_800344_460x306

“Dacă pe PNDR nu vor fi schimbări fundamentale pe plăţi directe, pe pilonul I, vor fi schimbări importante pentru că, acum, statul membru are posibilitatea să intervină mai mult decât a avut în trecut pentru a personaliza forma de sprijin. Vom încerca să avem pentru cei 860.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare o plată ceva mai mică, dar prin care să-i stimulăm să se asocieze să meargă către zona se agricultură, dar nu de subzistenţă ci către una care să producă pentru piaţă. Cei care vor avea peste cinci  hectare vor beneficia de o plată mai mare”, a mai adăugat Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este documentul pe baza căruia poate fi accesat Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi care respectă liniile directoare strategice de dezvoltare rurală ale Uniunii Europene;

sursa: http://agrointel.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s