Bioeconomie.ro

În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

Fermierul BIO – Noua meserie recunoscuta in Romania

Leave a comment


fermier-bio

  Fermierul bio este, din acest an, o meserie recunoscută și în România, după ce  a fost inclusă în Codul Ocupațiilor. Pentru a deveni ”operator în ferme ecologice  mixte”, agricultorii și crescătorii de animale trebuie să urmeze un curs specializat  la finalul căreia vor obține o diplomă-atestat valabilă atât în țară, cât și în restul  UE.

 Durata unui astfel de curs este de minimum patru zile și costă cel puțin 650 de  lei, bani în schimbul cărora, fermierii află care sunt regulile ”bio” în creșterea  animalelor și cultivarea plantelor în sistem ecologic, despre conditiile de  certificare și fac o vizită într-o fermă ecologică.

„Cursul își propune să facă o introducere în agricultura ecologică pentru cei care doresc să deschidă o afacere cu produse bio dar și un punct de reper pentru cei care activează deja în agricultura convenționala și vor să certifice ecologic o parte din suprafețe. Cursurile de desfășoară, lunar, în Bucuresti dar avem parteneriate cu Camerele de Comerț județene pentru realizarea unor sesiuni personalizate” a declarat Ruxandra Simion, coordonator de training al agenției Creative Business Management, companie care organizează astfel de cursuri.

Interesul pentru cursurile de fermieri bio este mare, susțin reprezentanții companiei care spun că la primele două sesiuni au avut deja 50 de participanți și se preconizează ca până la finele anului, un total de 400 de români să-și obțină pentru a deveni ”operator în ferme ecologice mixte”.

Agricultura ecologică a înregistrat în ultimii 5 ani o creștere semnificativă atât la nivelul producției și suprafețelor, cât și în ceea ce privește numărul de operatori. Suprafețele cultivate în sistem ecologic au crescut de patru ori în ultimii ani, ajungând în 2013 la 450.000 ha. Exporturile Romaniei de produse ecologice s-au triplat în 2013, depășind 200 milioane de euro iar numărul de operatori a crescut de la 2000 în 2008 la 16.000 în 2013.

sursa: agrointel.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s