Guvernele statelor europene trebuie să îşi aducă contribuţia la combaterea foametei şi malnutriţiei la nivel global, întrucât, un eventual eşec nu face decât să genereze migraţia populaţiei şi să stârnească noi conflicte, a declarat Jose Graziano da Silva, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
„Insecuritatea alimentară şi conflictele armate merg mână în mână”, a adăugat el subliniind că la acestea se adaugă fenomenele climatice extreme, probleme sociale în Africa şi Orientul Mijlociu şi epidemia de Ebola în Vestul Africii.
„Trecerile ilegale ale graniţelor sunt o problemă constantă pentru Europa şi alte părţi ale lumii. Este responsibilitatea noastră să găsim alternative. Agricultura sustenabilă şi dezvoltarea rurală în ţările unde sunt asemenea situaţii trebuie să fie unele dintre ele”, a completat Graziano da Silva.
El a solicitat miniştrilor europeni să considere malnutriţia o problemă mondială care are nevoie de soluţii concertate.
„Foametea este cea mai gravă formă a malnutriţiei, însă nu este singura”, a spus directorul FAO care a subliniat că peste 2 miliarde de oameni suferă de malnutriţie, deficienţie de micronutrienţi sau foamete ascunsă care se pot manifesta prin obezitate. Agricultura este un factor vital în eforturile pentru reducerea malnutriţiei.