Bioeconomie.ro

În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

Irlanda se concentrează pe BioEconomie pentru a maximiza venițul national, exporturile si noi locuri de muncă

Leave a comment


enda-kenny

Enda Kenny, Primul Ministru al Irelandei (Taoiseach)

       În Irlanda o echipa de cercetare multi-disciplinară, condusă de Teagasc (Agricultură și Alimentație Development Authority), inclusiv CTBB(Centru de Tehnologie pentru Biorafinarie si Bioenergie)  la NUI Galway, Crop Science & Biosystems Engineering la UCD si Institutul pentru Durabilitatea Mediului si Sanatate la Dublin Institute of Technology, a fost finantat de un 2014 DAFM/ grant de cercetare pentru a aborda cum Irlanda poate maximiza venitul național, exporturile și crearea de noi locuri de muncă datorită bioeconomiei.

Pe o perioada de 2 ani, începând din decembrie 2014, această echipă va întreprinde cercetare pentru a evalua resursele naturale și punctele forte ale Irlandei, și să potrivească acestea la oportunitățile de pe piața mondială. Atunci se vor identifica în mod sistematic până la 8 oportunități comerciale care ar putea fi implementate în mod viabil de producători și companiile de bază irlandeze  pe termen scurt, și să facă recomandări cu privire la cadrele de dezvoltare care ar putea fi introduse pentru a sprijini exploatarea comercială a acestor oportunități. Aceste cadre vor fi conectate la programe de cercetare și dezvoltare, politici, măsuri de reglementare, suporturi de piață, mecanisme de finanțare și alte inițiative.

Teagasc scrie intr-o nota – “are multe resurse naturale care pot fi valorificate pentru a produce în mod durabil noi forme de produse biologice și ingineri noi tehnologii de proces; cu toate acestea, abia începe să utilizeze aceste resurse pentru a atinge noi oportunități bio-economice. Valoarea economică a produselor bio-actuale din Irlanda sunt la limita inferioară al spectrului valorii (de exemplu, produse alimentare de larg consum și bio-energie) și dezvoltarea de ,mult mai lucrative, bio-chimicale sau bio-materiale nu a fost încă o prioritate. Alte oportunități potențiale pot fi insuficient exploatate (de exemplu, sectorul marin) sau trecute cu vederea cu totul (de exemplu, de recuperare a resurselor și de redistribuire) “. Întrebarea care o prezintă Teagasc este: “În acest mediu în schimbare rapidă este Irlanda în pericol de a pierde startul în dezvoltarea bio-economică?”

Echipa de cercetare cuprinde parteneri care au înregistrări importante în efectuarea de cercetari finanțate la nivel național, de UE și industriei în acest domeniu, și deplasează o astfel de cercetare de-a lungul conductei de inovare spre comercializare. Coordonatorul de proiect Maeve Henchion al Teagasc spune: “Teagasc este foarte mulțumit de faptul că DAFM (Departamentul de Agricultură, Alimentație și Marine) a acordat 300.000 € pentru acest proiect, care va căuta în mod activ participarea părților interesate care sunt necesare pentru a dezvolta cu succes bio-economia Irlandei “.

În Teagasc, proiectul va fi sprijinit de un grup de lucru de 16 de membri cu experiență, cunoștințe și rețele profesionale din agricultură, bio-energie, silvicultură, alimente marine și fluxuri de deșeuri, precum și de cercetare, dezvoltare politică și perspective de consultanță/instruire.

Liderul in tehnologie al CTBB, Bart Bonsall comentează: “CTBB lucrează cu întreprinderi mari și mici, pentru a extrage valoare adăugată de la ieșirile agricole și forestiere existente în Irlanda, precum și resurselor agro-alimentare și a deșeurilor municipale. CTBB salută această oportunitate de a lucra cu Teagasc pe un proiect de o asemenea importanță națională strategică și suntem de părere că colaborarea cu Bio-Éire va identifica acele domenii care vor permite Irlandei să prospere în această nouă economie, cuantificarea, evidențierea și dezvoltarea oportunităților de piață  pe termen scurt pentru Irlanda. ”

sursa: ilbioeconomista.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s