Un produs este considerat ca ecologic în cazul în care, pe etichetă, pe materialele publicitare sau în documentele comerciale,produsul în cauză, ingredientele sau materiile sale prime au fost obţinute în conformitate cu normele Regulamentului CE 834/2007.
Sfaturi pentru cumpărătorii produselor ecologice:
Atunci când cumpăraţi produse ecologice, verificaţi modul de etichetare al acestora, analizaţi eticheta care trebuie să conţină, pe lângă denumirea sub care se vinde alimentul, lista de ingrediente şi cantităţile acestora, cantitatea netă, modul de păstrare, data expirării, locul de origine sau de provenienţă a alimentului, concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2%, menţiunea privind lotul de fabricaţie.
Utilizarea siglei comunitare, precum şi indicaţia locului unde s-a cultivat materia prima agricolă sunt opţionale pentru produsele importate din ţări terţe.
Nu se recomandă cumpărarea produselor preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea datei de valabilitate şi a ingredientelor cu potenţial alergen.
Nu trebuie cumpărate produsele alimentare ecologice cu etichete neclare, sau care au lipsa inscrisurile obligatorii.
Nu trebuie cumpărate produsele alimentare ecologice pe care data limită de consum este expirată sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.
Nu cumpăraţi produse alimentare ecologice din locuri neautorizate, unde nu pot fi asigurate condiţii optime de depozitare şi comercializare şi nu se eliberează bon fiscal, riscând să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar care poate vă poate afecta sănătatea.
Solicitaţi pentru verificare certificatul de conformitate care ar trebui să însoţească produsele ecologice comercializate.
Like this:
Like Loading...