Bioeconomie.ro

În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

Studiu: Agricultura bio, mai productivă decât se credea

Leave a comment


ShanFields-e1418204532866Deși agricultura biologică foloseşte tehnici care protejează solul şi biodiversitatea, se spune că acest tip de agricultură ar fi incapabil să hrănească cei peste 9 miliarde de oameni care vor trăi pe Terra în 2050. Noi studii arată însă că diferenţele între agricultura tradiţională şi cea ecologică, din punctul de vedere al productivităţii, au o tendinţă de scădere, aceasta situându-se, în prezenradit, la aproximativ 19%, scrie Le Monde.

La finele anului 2011, suprafaţa globală cultivată în sistem ecologic era de 37,2 milioane de hectare reprezentând 9% din culturile agricole la nivel mondial. Iar în 2012, două studii internaţionale indicau faptul că productivitatea pe terenurile cultivate în sistem ecologic era cu 25% mai mică decât cea raportată la culturile convenţionale.

O analiză amplă, publicată recent, care are la bază 115 studii naţionale, realizate în 38 de ţări şi care analizează peste 52 de specii de plante cultivate în sistem bio într-o perioadă de 35 de ani demonstrează însă că diferenţa de productivitate între cele două culturi scade ajungând, în prezent, la 19,2%. În plus, autorii analizei realizate de specialişti olandezi şi canadieni afirmă că nu există diferenţe de productivitate a agriculturii bio practicată în ţările sărace sau în cele bogate.

Metaanalizele de acest tip au interesul să compileze un număr impresionant de date, iar vremurile în care încercam să facem diferenţe între agricultura bio şi cea tradiţională au apus, se pare. În ambele tipuri de agricultură trebuie să există practici agricole coerente, adaptate la nevoile şi mijloacele de producţie ale localnicilor, a explicat Christian Huyghe, directorul Institutului Agricol din Franţa.

Cu siguranţă agricultura bio nu este un panaceu menit să acopere nevoile alimentare ale omenirii, însă devine o necesitate prin tehnicile folosite care protejează mediul înconjurător. ”Nu putem să producem hrană fără să avem grijă de soluri, de apă şi de biodiversitate, iar agricultura ecologică reprezintă o varianta de luat în calcul”, potrivit lui Claire Kremen de la Universitatea Berkeley, California.

sursa: http://www.green-report.ro/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s