Bioeconomie.ro

În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

Apel pentru economie circulara din partea a peste 30 de ONG-uri din Romania

Leave a comment


11725049_10153443817323764_1799217855_o

Peste 30 de de organizatii non-guvernamentale si grupuri de actiune,  din Romania si diaspora, au solicitat azi europarlamentarilor romani sa sustinaraportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia catre Economia Circulara (Resource Efficiency: Moving Towards a Circular Economy)[1] elaborat de Sirpa Pietikainen, Grupul Partidului Popular European (Christian Democrats), care va fi votat maine, 8 iulie, in plenul Parlamentului European.

Europarlamentarii au fost informati cu privire la oportunitatea majora si relevanta economiei circulare in reala tranzitie spre sustenabilitate si implicit spre reducerea dependentei fata de exploatarea resurselor minerale si energetice neregenerabile, cu impact nefast asupra mediului inconjurator, a sanatatii umane si a economiei.

O cercetare recenta pregatita pentru Comisia Europeana sugereaza ca tranzitia spre o economie eficienta a resurselor ar putea crea pana la doua milioane de locuri de munca suplimentare in UE, 600 de miliarde de Euro in economii nete pentru cetatenii si intreprinderile din UE, precum si o reducere anuala a emisiilor de gaze cu efect de sera de 2 % pana la 4%. [2]. Acest raport a fost sustinut de toate grupurile politice in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI), din17 iunie, si a primit sprijin ferm din partea comisiilor de munca si industrie.

Raportul „Eficienta Resurselor: Tranzitia catre Economia Circulara” promoveaza o viziune economica si ecologica pozitiva pentru Europa si detaliaza masuri concrete pentru a crea conditiile-cadru pentru o tranzitie catre o economie eficienta a resurselor. Acesta solicita consolidarea unor obiective concrete, la nivel european, cu privire la eficienta resurselor, pentru proiectarea ecologica – ecodesign, responsabilitatea extinsa a producatorului si stimulente pentru repararea, reutilizarea si reciclarea materialelor/produselor. De asemenea, promoveaza achizitiile publice verzi, care reprezinta aproape 20% din PIB-ul UE. [3]

Actiunea este sustinuta la nivel european de Federatia European Environmental Network (EEB), care direct si/sau prin intermediul organizatiilor membre a trimis apelul catre toti membrii Parlamentului European.

sursa: http://www.ecomagazin.ro/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s