Bioeconomie.ro

În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

Un prim pas spre eficienta resurselor in Europa. Parlamentul European a votat pentru economia circulara

Leave a comment


Economie circulara

  Raportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia spre Economia  Circulara” a fost votat pe 9 iulie, cu o majoritate de 394 de  voturi, 197 impotriva si 82 de abtineri, in plenul Parlamentului  European, la Strasbourg.

 Votul vine dupa ce Comisia Europeana a anulat,la finele anului  trecut, proiectul pilot “Economie Circulara:Deseuri si Resurse”, cu  promisiunea ca va “consolida” propunerea legislativa intr-o forma si “mai  ambitioasa”.

 In iunie, Comisia pentru Mediu a Parlamentului a sprijinit masuri obligatorii pentru stimularea repararii, refolosirii,reciclarii si reducerea deseurilor si dependentei de resurse, ca parte a pachetului revizuit. Votul favorabil de ieri, 9 iulie, a acceptat in mod oficial marea majoritate a acestor propuneri, inclusiv:

  • Obiective obligatorii privind prevenirea generarii deseurilor, pana in 2025;
  • Obiective de 70% reciclare pentru deseurile municipale solide, respectiv 80% pentru deseurile din ambalaje pana in 2030;
  • Reducerea cu 50% a deseurile marine pana in 2025, respectiv 30% a deseurilor alimentare pana in 2025;
  • Masuri pentru a reduce masiv incinerarea deseurilor nereciclabile si necompostabile dupa 2020, precum si eliminarea subventiilor pentru incinerarea de orice tip (cu sau fara recuperare de energie);
  • Propuneri legale obligatorii de masurare a indicatorilor “amprentei” pentru terenuri, materiale, apa si carbon pana in 2018 – primul pas spre eficienta resurselor.

In contextul global in care consumul de resurse ameninta tot mai mult nu doar natura ci si societatea umana inansamblul ei, stabilirea unor obiective clare de tranzitie de la economia liniara (exploatare, productie, consum, distrugere a resurselor) spre economia circulara (reintroducerea resurselor in sistem, fara a le distruge prin ingropare sau incinerare) este vitala.

Supraconsumul de resurse implica daune aduse mediului si injustitie sociala – de la acapararea de terenuri si poluarea cu deseuri toxice pana la deficitul de apa potabila, distrugerea terenurilor fertile si a marile. Utilizarea eficienta a resurselor nu contribuie doar la nevoia urgenta de a reduce consumul de resurse, dar, de asemenea, implica economii financiare si crearea unui numar mult mai ridicat de locuri de munca decat in industriile exploatatoare de resurse minerale si energetice neregenerabile.

Prima persoana care a promovat economia circulara a fost unul dintre cei mai mari proiectanti din toate timpurile:Leonardo da Vinci. Prin lucrarile sale a demonstrat ca deseurile unei industrii ar trebui sa fie materia prima a altei industrii. Nu exista niciun dubiu ca el „copia “perspectiva naturii asupra materialelor. Natura nu face risipa, nu produce deseuri, recicleaza totul. Deseul este o inventie a omului, pentru “dez-inventarea” caruia suntem cu totii responsabili.

Organizatiile neguvernamentale semnatare ale apelului transmis, in 7 iulie, europarlamentarilor romani, saluta votul favorabil in cadrul PE si solicita Comisiei Europene sa ia act de aceste propuneri pentru a le include in Pachetul Economie Circulara, care este in curs de elaborare.

sursa: http://www.ecomagazin.ro/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s