
Berlaymont, European Commission’s Headquarter in Brussels
Bio-based Industries Consortium (BIC) a anunțat la ultima adunare generală rezultatele primului studiu macro-economic extins asupra bioeconomiei europene. Studiul, efectuat de nova-Institut, arată o cifră de afaceri de 2,1 trilioane de euro și ocuparea forței de muncă de 18,3 milioane de locuri de muncă pentru bioeconomia europeană.
Un studiu intern suplimentar de la BIC (partenerul privat în 3,7 miliarde de parteneriate public-private cu UE privind industriile Bio based), a relevat faptul că numai membrii săi investesc mai mult de 2,1 miliarde de euro în noul demo și infrastructură pilot în acest moment.
Totalul bioeconomiei europeane se ridică la 2,1 trilioane de euro cifra de afaceri, și include sectorul produselor alimentare, hranei pentru animale și a băuturilor care sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din cifra de afaceri. Așa-numitele industrii bazate pe conceptul bio – chimie și materiale plastice, produse farmaceutice, hârtie și produse din hârtie, industriile forestiere, sectorul produselor textile, biocombustibili și bioenergie – contribuie cu 600 de miliarde de euro.
Totalul ocupării forței de muncă în bioeconomie europeană este de 18,3 milioane de angajați cu producția primară de biomasă (agricultură, silvicultură și piscicultură) ca cel mai mare contribuabil (58%). Analiza arată situații diferite între statele membre. Europa de Est Polonia, România și Bulgaria sunt puternice în producția primară și sectoarele lor de mărfuri au un raport ridicat de ocupare a fortei de munca / cifra de afaceri. Țările occidentale și nordice europene generează o cifră de afaceri cu mult mai mare în comparație, prin urmare, au raporturi mai mici de ocupare / cifra de afaceri.
Conducatorii frontului pentru bioeconomie sunt Germania, Italia și Franța, care împărtășesc cea mai mare cifra de afaceri și ocuparea forței de muncă în UE-28.
“Industriile Biobased arată 600 de miliarde de euro cifra de afaceri și 3,2 milioane de angajați. Industria Bio-based este deja o parte importantă a economiei europene și un element esențial în tranziția spre o economie durabilă, circulară în Europa cu materii prime regenerabile ca elemente cheie. Europa ar trebui să continue pe această cale și să adopte politici stabile pentru a accelera în continuare bioeconomia europeană “, spune Marcel Wubbolts, președintele Bio-based Industries Consortium (BIC).
Studiul a aratat o creștere globală a cotei bio-based industriei chimice totale în UE-28 de la 5% în 2008 la 6% în 2013. Numai luând în considerare chimia organică, cota globală bio-based a crescut de la 10% în 2008 la 12% în 2013. Danemarca se detașează ca statul membru cu cea mai mare pondere bio-based în industria chimică, datorită producției ridicate de enzime. Letonia și Suedia urmează din cauza unei producții mari de cărbune și ulei de tal.
Studiul anual BIC de la începutul anului 2015, indică faptul că membrii BIC investească în prezent mai mult de 2,1 miliarde de euro în industriile bazate pe conceptul bio, în principal, proiecte demonstrative sau noi inițiative emblematice. Cea mai mare parte a investițiilor pe termen scurt va avea loc în lanțurile valorice bazate pe lignocelulozice și forestiere.
“Angajamentul industriei este acolo, iar noul parteneriat public-privat BBI arată cu siguranță primul său impact. Acum, politica trebuie să urmeze și să permită o tranziție rapidă de la fosile la resurse biologice”, comentează Dirk Carrez, director executiv al BIC.